DERİNMEK

• 20.06.2017
  • 356 kez okundu

konakderlogoDERİNMEK
Geçtiğimiz günlerde Konakder olarak bir iftar yaptık. Güzel muhabbetli bir iftardı, gecenin ilerleyen saatlerine kadar muhabbet ettik, keyifli bir gece oldu.
Bu organizasyonu henüz emekleme aşamasında olan Konakder çatısı altında gerçekleştirdik. Her ne kadar profesyonel bir dernekçilik yapısına ulaşılmamış olsa da bu organizasyonun giderek hak ettiği yapıya kavuşacağını temenni ediyoruz.
Bu konuda öncelikle bazı sorunlarımız var bunların konuşulup masaya yatırılması lazım.
Öncelikle şunu belirtmeliyim ki bu tür dernekler bir “fikir” veya bir “ide” etrafında toplanmadığından ve varlık sebebi “varlığımıza” bağlı olduğundan, o mahallin dayanışma ve sosyo-kültürünü yaşatma amacı güttüğünden sebep “doku” hassastır.
Biz maalesef dernekçilik konusunda çok yeniyiz, halen emekleme aşmasındayız. Bunun birçok sebebi var en başta gelen sebep sosyolojik sebeptir. Mahallemiz ’in (kasabamız) bilmem kaç yüzyıllık geçmişi var (yaklaşık yirmi yıl evvel Malatya/Mahalli bir dergide okumuştum, hafızam beni yanıltmıyorsa, beylikler döneminde bizim köy varmış. İlk Osmanlı dön. Kayıtlarında kırk er kişi yani kırk aile varmış. Ekin olarak da arpa buğday pamuk yetiştiriliyormuş… Konu hakkında bilgisi olanlar arkadaşlarımız yorum köşesinden katkı sunabilirler.) Yani tarihi bağlarımız çok eski. İbn-i Haldun bu tür toplumlar “asabiyet”(akrabalık,soy,kabile) bağı ile birbirine son derece bağlı olurlar, der. Bu bağ bizde de çok kuvvetlidir ancak biz bu bağı daha çok kabile içi dayanışma şeklinde yaşatmışızdır(kapalı toplum). Yine bu asabiyet teorisine göre; “mahal” asabiyetinden ziyade kabile asabiyeti gelişmiş ve baskın olmuştur. Eğer bu gün dernekçilik konuşuluyorsa bu şehir(Medine) hayatına geçişimizden kaynaklıdır, bakınız dernek faaliyetleri kırsaldan ziyade kentlerde daha da yoğunlaşmıştır.
Yapmış olduğumuz son iki (Florya, K.Çekmece) toplantıları bizim bu konuda ne kadar istekli ve duyarlı olduğumuzu gösterdi. Bunlar başlangıç için güzel ancak kapsayıcılık açısından yetersiz organizasyonlar tabi. Bu konuya biraz yoğunlaşmamız lazım. Birkaç sorunumuz var, özellikle üyelerin malumu olan bir sorun. Aslında ona sorun denmez de başka kelime bulamadığım için sorun diyorum. O konuyu hiç açma gereği bile duymuyorum çünkü işin doğasına ve biraz da acemiliğimize bağlı bir durum ben inanıyorum ki çok kısa denebilecek bir sürede aşılacaktır. Siz tüm şartları hazırlamış olsanız da bazı şeylerin ilacı zamandır.
“Sabır ile yaprak atlasa koruk üzüme dönüşür”.
Demek ki; Banazı’nın o tatlı üzümü o enfes kıvama gelmeden önce korukmuş.
Bakınız daha önce bir dernek denememiz oldu, aslında bence çok da başarılı oldu. Banazı tarihinde görülmemiş bir kalabalık Horata şenliklerinde buluştu, küçük büyük erkek kadın demeden herkes oradaydı. Demek ki şartlar olgunlaşınca insanlar ilgi duyuyormuş. Burada ki şartlar konusu masaya yatırılmalı.
Daha önceki dernek girişimi neden başarılı olmadı diye soracak olursanız: kişisel kanaatim bu yük az sayıda kişiye yüklendi ve ağır geldi, taşınamadı. Her birimizin asli işinin bu olmadığı göz önüne alınacak olursa bu faaliyetin herkes tarafından sahiplenilmesi ve asgari sevide elimizi taşın altına koymamız gerekir.
Sadece Dernekçilikte değil hiçbir alanda insan israfı yapılamayacağına göre her bir Banazılı bizim için değerlidir ve “eş-değerdir”.
Banazı yıllarca çok renkliliğiyle ön plana çıkmıştır. Her görüş ve ekol burada yasayabilmektedir. Bundan sebep derneğin misyon ve vizyonu oluşturulurken bu hassas yapı da göz önünde bulundurulmalıdır.
Bu renkliliğimiz konusunda arkadaşlar gereken hassasiyeti gösteriyorlar ve aykırı söylemler fazla dillendirilmeden asgari müştereklerimiz ön plana çıkıyor.
Banazılı kanaat önderlerinin fikri alınmalı.
Vizyon konusunda büyüklerimizin ve kanaat önderlerinin bilgisine mutlak manada başvurulmalı. Bizde ki klasik uygulamadan vaz geçilmeli, bu tür oluşumlar birkaç arkadaşın masa başı çalışmasıyla yapılmamalı (ilk nüve öyle olmalı). Banazılı’nın ikamet ettiği dağınık coğrafi konumları da dikkate alındığında bu tlf. Ve elektronik mektup vs ile sağlanmalı. Bu İstanbul ile sınırlı kalmamalı.
Bunu önemsiyorum çünkü fikir katkısı; “ortaklığın yarısıdır”.
Ben inanıyorum güzel günlerimiz olacak(inş). Biraz sabır, biraz gayret…
Toparlanın gitmiyoruz( İ. Özel)
(Not: Derinmek eski Türkçede toplamak, toplanmak manasında)

Selam ve dua ile.

Mehmet Şerif Yeniay

YAZARIN SON YAZILARI
ZİYARETÇİ YORUMLARI
  1. Avşar diyor ki:

Mehmet Bey köyümüzün hangi Türk boyundan olduğunu biliyor musunuz?

1. Mehmet Şerif Yeniay diyor ki:

Yok, o konuda bilgim yok.Osmanlı arşivlerinde çalışan bir abi den köyümüz hakkında bilgi rica ettim ancak az bir bilgi alabildim. Hane sayısı, geçim kaynağı vs…

YORUM YAZ